Eindelijk was het afgelopen juni, na 4 lange jaren wachten dan weer zover, het WK voetbal stond weer voor de deur. Het sport evenement wordt vaak gezien als het grootste ter wereld en iedereen lijkt dan ook een maand lang compleet in de ban van voetbal. Zelfs in landen waar men normaal niet zoveel aandacht aan de sport besteedt, wordt er gekeken. Landen die meedoen, lang niet mee gedaan hebben of debuteren hebben helemaal de complete voetbalkoorts te pakken in deze periode en het dagelijks leven lijkt dan ook bij iedere wedstrijd weer even helemaal stil te staan. Vele dromen vallen in duigen aangezien er slechts een enkel team de winnaar kan zijn, wat in dit geval niet anders was.
Toernooiverloop
Het toernooi begon in de groepsfase al gelijk spectaculair met een zinderende wedstrijd tussen Spanje en Portugal. Vervolgens gebeurde er vooral veel dingen zoals dat ongeveer wel ingecalculeerd was. Er zaten weinig verrassende uitschakelingen in de groepsfase maar er was er één bij die toch niemand had zien aankomen. Duitsland verloor tegen alle verwachtingen in de laatste wedstrijd in de groep tegen het normaal gesproken nietige Zuid-Korea en kon gelijk naar huis. Zweden en Mexico gingen wel door in deze groep.
Vervolgens begon de knock-out fase. Frankrijk speelde daarin tegen het Argentinië van Lionel Messi wat een boeiende wedstrijd opleverde. De Fransen trokken aan het langste eind door met 4-2 te winnen nadat ze eerder nog achter kwamen. Thuisland Rusland wist in deze ronde Spanje te verslaan en Portugal verloor van Uruguay. Naarmate het toernooi vorderde wist België in de kwartfinale Brazilië te verslaan terwijl de Zuid-Amerikanen toch wel de favorieten waren aan het begin van het toernooi.
In de halve finale waren er reeds vele ploegen gesneuveld die tot de favorieten werden gerekend. Alleen Frankrijk, België, Kroatië en Engeland bleven over. De Kroaten had niemand echt in deze fase van het toernooi verwacht. Engeland had geluk dat het een vrij gunstige loting had waardoor het niet hele grote tegenstanders tegenkwam tot deze fase van het toernooi. De Kroaten wisten de Engelsen echter te verslaan en daarvoor hadden de Belgen reeds verloren van Frankrijk. Voor België en Engeland viel daarmee een droom in duigen terwijl Kroatië zich zeer verrassend voor het eerst plaatste voor een WK finale. De naam van Frankrijk was in dit geval minder verrassend.
In de finale was Frankrijk overtuigend te sterk voor Kroatië. Ondanks een paar discutabele beslissingen van de Video Assisten Referee was iedereen het er roerend over eens dat de Fransen een terechte winnaar waren. De ploeg speelde niet altijd spectaculair maar was wel zeer degelijk en had eigenlijk met geen enkele tegenstander enorme moeite.
Stadions en speelsteden
De organisatie in Rusland mag toch zeker een succes genoemd worden. Van tevoren waren een aantal mensen nog wat skeptisch maar dit bleek achteraf ongegrond. De stadions waren van alle gemakken voorzien en er zijn geen noemenswaardige voorvallen geweest. In de meeste speelsteden was het voor en na iedere wedstrijd weer feest. De spelers moesten soms ruime afstanden afleggen tussen wedstrijden maar hierover werd niet geklaagd. De faciliteiten waren overal meer dan in orde en het weer zat zeker mee op de meeste momenten. De finale werd afgewerkt in het zogenaamde Luzhniki stadion in Moskou en werd over de hele wereld door ongekend grote aantallen voetbalfans bekeken.