De toekomst van de rode duivels

Stiekem had iedereen in België die het voetbal een warm hart toedraagt er dan toch wel op gehoopt. Dat het dit keer kon gaan lukken om wereldkampioen te worden. Het werd uiteraard geen makkelijke opgave maar dat is het nooit. Maar gezien de enorme kwaliteit in de selectie leek haast niets onmogelijk. In de kwalificatie in aanloop naar het WK was er geen vuiltje aan de lucht. De rode duivels plaatsten zich als een van de eersten voor het eindtoernooi door de kwalificatie poule met de nodige overtuiging te winnen.

Gouden generatie

Al langere tijd wordt er gesproken van een gouden generatie voor de Belgen. Dit is niet zo gek. De spelers die momenteel het shirt van het nationaal elftal dragen spelen immers allemaal in de absolute top. Met uitzondering van een enkeling die in China voor een lucratief avontuur heeft gekozen spelen bijna alle selectiespelers in de Premier League. Een aantal anderen dan nog in de Serie A, Ligue 1 of Primera Division.

Aangezien bijna het hele basiselftal ook nog eens ervaren is en een bepaalde leeftijd heeft bereikt leek het ideale moment daar. Allen zijn immers ruim in de twintig of net de dertig gepasseerd. Ze hebben daarom het nodige al meegemaakt in hun carrière en weten wat het is om prijzen te pakken. Dit was vier jaar geleden op het WK nog wel anders en misschien twee jaar geleden op het laatste EK ook nog wel toen er verrassend van het kleine voetballand Wales werd verloren. Het leek er daarom nu meer dan ooit op dat het elftal op het ideale moment kon gaan pieken en een gooi naar eeuwige faam ging doen.

Juist daarom leek het wereldkampioenschap in Rusland de uitgelezen mogelijkheid om voor goud te gaan. Nadat de Brazilianen in de kwartfinale werden verslagen leek het ook eindelijk een keer te gaan gebeuren. Heel het land geloofde in een stunt en waarom ook niet, de wereldbeker was met nog maar twee wedstrijden dichterbij dan ooit. Helaas was het stugge Frankrijk in de halve finale net een maatje te groot. De Belgen waren zeker niet de mindere maar een kopbal van centrale verdediger Umtiti was genoeg om de wedstrijd in het voordeel van de Fransen te beslissen.

De toekomst

De rode duivels hebben het geluk dat een aantal spelers nog wel een paar eindtoernooien mee zal kunnen. Dit geldt sowieso voor het komende EK maar lijkt ook voor het volgende WK makkelijk te gaan lukken. De sterspelers Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku hebben allemaal een leeftijd waarop zij voorlopig nog niet uitgevoetbald zijn. Vandaar dat de nabije toekomst voor de gouden generatie nog steeds rooskleurig lijkt te zijn. Ondanks dat dit misschien toch wel het moment was om te pieken kan het nog steeds.

De verdedigers zijn momenteel wel al wat ouder en rond de dertig of deze leeftijd gepasseerd. Maar dit lijkt weinig uit te gaan maken omdat het talent ook goed door aan het stromen is. Een juiste combinatie van talent, ervaring een de eerder genoemde vedettes kan immers zomaar alsnog tot succes leiden. Het succes waar door het hele land zo vurig op gehoopt werd en wordt. Alleen de toekomst zal uitwijzen of het daadwerkelijl gebeurd. Door Brazilië te verslaan heeft Belgiëin ieder geval wel afgerekend met het stempel dat het geen grote ploegen kan verslaan.