De gevolgen van het coronavirus voor het voetbal

Er gebeuren de laatste tijd in de hele wereld dingen die men niet voor mogelijk had gehouden. Nu is dit ook in de voetbalwereld vanzelfsprekend, het geval. Als gevolg van het coronavirus liggen bijna alle Europese competities momenteel stil. Wanneer deze weer vervolgd gaan worden en óf dit gaat gebeuren, is nog zeer de vraag. Door dit plotselinge oponthoud komen alle betrokken organisaties sowieso aardig in de problemen.

Gevolgen op korte termijn

De komende zomer weten we dus nog niet waar we precies aan toe zijn. Dat veel clubs echter financieel de impact gaan merken lijkt al wel duidelijk. Grote bedragen voor transfers, zoals de Cristiano Ronaldo transfersom naar Juventus lijken voorlopig uitgesloten. De meeste clubs zullen, of ze dit nu willen of niet, de hand op de knip moeten houden om eerst te kijken hoe ze uit de situatie gaan komen.

Salaris inleveren

Er gaan al verschillende geluiden op van spelers die salaris willen inleveren. Echter is dit niet overal het geval. Op sommige plekken stuit dit vraagstuk op veel kritiek, niet zelden van de voetballers zelf. Anderen tonen juist weer zelf initiatief en proberen hun club of het goede doel te helpen door een deel van hun salaris in te leveren of te schenken.

Hoe de rest van de kalender eruit gaat zien blijft tot nu toe de vraag. Allereerst lijkt het belangrijkste om de nationale competities uit te spelen. Als dit al gaat lukken is de vraag wat de gevolgen zijn voor de internationale kalender. Zowel voor de Europa League als de Champions League staan er normaal gesproken nog veel partijen op het programma. Daarom is het afwachten of deze al gespeeld kunnen gaan worden. Een andere voorgestelde optie is om dit in toernooivorm te gaan doen. Helaas zitten ook hier de nodige haken en ogen aan.